Cuma Namazı Kaç Rekat

Cuma namazı, farz-ı ayn olan bir ibadettir. Farz olması Kur’an ayetleri, hadisler ve icma ile sabittir. Cuma namazı, Hanefi, Şafi ve Maliki mezhebine göre öğle namazı vaktinde kılınır. Öğle namazının vakti, Cuma namazının vaktidir. Hanbeli mezhebine göre ise Cuma namazının vakti olabilmesi için güneşin bir mızrak boyu yükselmesi gerekir. Bir cismin gölgesinin kendi boyuna eşit oluncaya kadar devam eder.

Ülkemizde Cuma namazı, öğlen okunan ezanla birlikte camilerde cemaatle kılınır. Cuma namazı kaç rekat kılınır? Konusu ise sıklıkla sorulmaktadır. Cuma namazının farzı iki rekâttır. 2 rekat farzdan önce 4 rekat ilk sünnet, sonrasında 4 rekat son sünnet kılınır. 4 rekaatlik ilk sünneti kişiler bireysel olarak kılar. 2 rekat cemaatle kılınır. Sonrasındaki 4 rekatlik son sünnet de bireysel kılınarak Cuma namazı tamamlanır.

Cuma Namazı

İslam aleminde cumalar son derece önemle karşılanan günlerdir. Günün faziletlerinin paylaşıldığı hadis-i şeriflerde görüldüğü üzere Cuma namazlarını aksatmadan kılan müminlerin günahlarının temizlendiği, berekete sahip oldukları iletilmektedir. Her cumaya katılan kişilerin aydınlık ömürleri olmaktadır.

İcabet saatinde edilen dualar Kadir Gecesiyle aynı kıymettedir. Bugünlerde bakımlı olmak, kişisel temizliğine önem vermek Müslümanların görevleri arasında yer almaktadır. Bugün de ibadetlerini aksatadan, alışverişe giden kişilerin gafillerden sayıldığı hadis-i şeriflerde yer verilmektedir. Cuma namazlarını yerine getirmek son derece önemlidir. Bu namazlar sayesinde kullar Allah’a imanlarını tazelerler, günahlarının affı için sığınırlar.

Bayram günü coşkusuyla karşılanan günlerden olması nedeniyle bugünlerde yapılan ibadetlere ekstra özen göstermekte fayda vardır. İslam dininin incelikleri anlaşılmaya çalışılmalı, peygamberimizin hadisleri tekrarlanmalıdır. Özellikle Kehf suresini okuyanların mükâfatlandırıldığı belirtilmiştir. Cuma’dan cumaya kadar ki olan günahlar namazlarla karşılandığı belirtilmiştir. Böyle manevi bir günde müminler önemli problemlerine çözüm aramalı, hatalarını telafi etmeye çalışmalıdır.

Cuma Gününün Önemi

İslam dinimize göre en faziletli gün Cuma günleridir. Bu günlerde kılınan namazların, duaların, Kur’an-ı Kerim okumalarının fazileti daha çoktur. İslam’a göre cuma günü Âdem yaratılmış, cennete konmuş ve yine aynı gün cennetten çıkarılmıştır. Dinimize göre insanlığın ilk temellerinin atıldığı tarihtir. Bu nedenle de Müslümanlar bayram neşesiyle bugünleri özel geçirmektedir.

Cuma günlerinde yapılan ibadetlerin faydalı olduğuna yer vermiştik. Özellikle bugünlerde edilen dualar, tövbeler daha farklıdır. Edilen duaların, tövbelerin kabul edilmesi daha mümkündür. Cuma öğle saatlerinde kılınan erkeklere farz olan namazın faydaları fazladır. Bugünlerin başlıca faziletleri ise şu şekildedir:

  • Yapılan duaların kabul edilme imkânı daha yüksektir.
  • Vakit namazları, Cuma namazlarının faydaları daha faziletlidir.
  • Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i okumak son derece faydalıdır.
  • Müminler tövbe etmek, dualarını okumak için genelde bu tarihleri seçerler.

Namazlarını kılmadan önce müminlerin kişisel temizliklerini yapmaları gerekmektedir. Bazı İslam alimlerine göre namaz öncesinde gusül abdesti almak farzdır. Tırnaklar kesilmeli, saçlar taranmalı, dişler fırçalanmalı ya da misvakla temizlenmelidir. Günün anlam ve önemine binaen temiz kıyafetler giyilmelidir. Ferah, güzel, cemaati rahatsız etmeyecek düzeyde kokular sürünmelidir.

Bugüne özel Cuma duası okunmalıdır. Müslümanlar bu dua ile Allah’a sığınırlar ve af dilerler. Bu duanın okunuşu ise şu şekildedir:

“Allahummeyâganiyyü, yâHamidü, yâMübdiü, yâMu’idu, yâRahîmü, yâVedûd.Eğisnibihelâlike an harâmikebitâatike an ma’siyetikevebifadlike ammen sivâke.”

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Müslümanlar her hafta cuma günleri camilerde Cuma namazı kılmaktadır. Diyanet başkanlığının duyurduğu saatler çerçevesinde camilerde toplu ibadet gerçekleştirilmektedir. Haftanın sona ermesine az kala müminler cumalarda namazların nasıl kılındığı, kaç rekât olduğu gibi konular hakkında araştırma yapmaktadır. İçeriğimizde namazların nasıl kılındığına dair merak edilen tüm detaylara yer verdik.

Cuma namazı toplam 10 rekattır. İlk sünnetler dört rekattır. Farzlar 2 rekât, son sünnet rekatlar ise 4 tanedir. Son sünnet rekatları kılındıktan sonra 2 rekât son sünnet ve 4 tane Zühri Ahir rekatları kılınmalıdır. Öğle vaktinde cemaatle birlikte genellikle camilerde kılınan namazlardandır. Diyanet Başkanlığının açıklamalarına göre bu namazların farzı 2 rekattın. Farzdan önce ve sonra dörder rekât ise sünnetleri bulunmaktadır.

Cuma namazının kılınışı ise şu şekildedir:

Öğle vakti ezanının okunmasıyla ilk dört sünnet rekatı kılınır.

  • İlk Sünnet Kılınışı

Öncelikle namazı kılamaya niyet edilir.

Normal öğle vakti namazının ilk sünnetiymiş gibi kılınmalıdır.

Ardından Sübhaneke okunmalıdır. Besmele çekilmelidir.

Her rekatlarda ayrı ayrı Fatiha suresi ve zammı süreleri okunmalıdır.

Ettehiyyatü okuması yapılmalıdır.

  • Son Oturuş Kılınışı

Caminin içinde ezan okunacaktır.

Din görevlisi hutbe okumak adına minbere çıkar ve vaaza başlar.

Hutbe esnasında müminlerin kendi arasında konuşması, namaza durması uygun değildir.

Dua esnasında sesli şekilde âmin demek yerine içten sessizce denmelidir.

Hutbe dinlerken, namazda uyulması gereken kurallarla eş değerdedir.

Hutbe sonlandıktan sonra din görevlisi kamet getirir.

Ardından da cemaat ile birlikte Cuma namazının iki rekât farzı icra edilir.

Farzı kılarken aynı sabah namazının farzıymış gibi kılınmaktadır.

Cuma Namazlarının Faziletleri

Müslüman dünyası için en hayırlı gün Cuma günleridir. İslam dinine inanan müminlerin bayram günleridir. Haftanın bugünlerinde müminler namazlar için hazırlıklarını yaparlar. Camiden sonra genellikle dostlarla arkadaşlarla vakit geçirilerek sohbet edilir. Cemaatle kılınan namazlardan olduğundan dolayı yeni insanlarla tanışma şansı elde edilir. Özellikle küçük muhitlerde, köylerde, kasabalarda cemaatin kalabalık olduğu bilinmektedir.

Cuma namazlarının başlıca faziletleri ise şunlardır:

  • Cuma namazları aklı eren erkek müminlere farz kılınmıştır.
  • Cemaatle birlikte kılınması erkekler için farzdır.
  • Cuma gününde kılınan namazlar Müslümanları manevi yönden zenginleştirmektedir.
  • İşledikleri günahlardan arınmalarına fayda sağlamaktadır.
  • Müslümanlar bugünlerde bir araya gelerek tanışabilir, sohbette bulunabilirler.
  • Müminler problemlerini, sevinçlerini paylaşma şansına sahip olurlar.
  • Toplum içinde yaşayan kişilerin kaynaşmalarına, dostluklar kurmalarına fayda sağlamaktadır.

Cuma namazlarının faziletleri göz önünde bulundurulduğunda cuma günlerine ekstra özenli davranmak gerekmektedir. Müslümanlar bugün de bir araya gelirler. Yoğun iş hayatından şehir yaşamından dolayı sosyalleşme imkanına sahip olamayan müminler için cuma günleri bir fırsattır. Bu sayede toplumun içinde yer alan bireyler sosyalleşebilirler.

Peygamber efendimiz hadis-i şeriflerinde Cuma namazlarının mahiyetinden bahsetmiştir. Hadis kaynaklarında geçen ifadeler ise şudur:

“Bir kimse cuma günü cünüplükten temizleniyormuş gibi boy abdesti aldıktan sonra erkenden Cuma namazına giderse bir deve kurban etmiş gibi, sevap kazanır. İkinci saatte giderse bir inek, üçüncü saatte giderse boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi sevap kazanır. Dördüncü saatte giderse bir tavuk, beşinci saatte giderse bir yumurta sadaka vermiş gibi sevap elde eder. İmam minbere çıkınca melekler hutbeyi dinlemek üzere topluluğun arasına katılır.”

Cuma Günlerinde Nasıl Davranılmalıdır?

Her haftanın cuma günleri Müslümanlar için son derece kutsal ve önemli günlerdendir. İslam aleminde bu günler bayram günü coşkusuyla karşılanmaktadır. Müminler Perşembe gecesinden itibaren ertesi güne hazırlanabilmek adına hem maddi hem de manevi temizliğe girişirler. Birçok Müslüman cumaya girmeden önce boy abdesti almaktadır. İslam alimlerinin bir kısmı alınan bu gusül abdestlerini farz kabul edildiğini iletmektedir.

Cuma’ya gelmeden önce tırnak kesme, temiz kıyafetler giymek, ağır olmayan hoş kokular sürünmek, dişleri fırçalamak peygamber sünnetlerindendir. İnançlı insanlar bugünün kutsallığına saygı duyarak kılık kıyafetine özen göstermelidir. Aynı zamanda camiye namaza gelindiğinden dolayı toplumu rahatsız edecek durumlardan da kaçınmak gerekmektedir. Örneğin ağır kokulu parfümler yerine sade güzel kokular sürünmelidir.

Cuma’nın mahiyeti İslam dininde oldukça önemlidir. Bu nedenle inançlı Müslümanlar bugünün manevi duygusunu yaşamalıdır. Duaların, tövbelerin kabul edildiği vakitlerden olan icabet saati Cuma günlerindedir. Bugünlerde Kur’an-ı Kerim okunmalı, samimiyetle Allah’a sığınılmalıdır. Hayatta istenilen şeyler için dualar bugünlerde sıklıkla Allah’a iletilmelidir.

Cuma namazının ardından camilerde hutbeler okunmaktadır. Güne duyulan saygı nedeniyle bu hutbeler baştan sona dinlenmelidir. Hutbelerde genellikle din adamları İslam dininin incelikleri hakkında vaaz verirler. Cuma namazına katılmayı engellememesi adına bugünlerde seyahate çıkmak, çarşıya pazara çıkmak tavsiye edilmemektedir.

Cuma namazları cemaatle kılınan namazlardan olduğundan dolayı yakın mesafede yer alan camilere gidilmesi tavsiye edilmektedir. Gün ortasında kılındığından dolayı iş yerlerine yakın camiler tercih edilebilmektedir.