Bayram Namazı Kaç Rekat

Bayram namazı, yılda iki kere kılınan vacip bir ibadettir. Vacip, farz kadar kesin olmasa da yapılması emredilen ibadetlerdir. Hanbeli mezhebine göre Cuma namazını kılmak farz-ı kifayedir. Şafi ve Maliki mezhebine göre ise sünnet-i müekkededir. Hanefi mezhebine göre mükellef olan, Cuma namazı üzerine farz olan kişilerin bayram namazlarını kılması zorunludur.

Bayram namazları, Ramazan ve Kurban bayramlarının sabahında kılınır. Bayram namazının vakti, sabah namazından sonraki 45 dakikalık kerahat vaktinin çıkmasıyla başlar. Öğle namazından önceki kerahat vaktine kadar bayram namazı kılınır. Bayram namazı kaç rekat? Ramazan ve Kurban bayramında rekat sayısı değişir mi? Şeklinde sorular sorulmaktadır.

Bayram namazı, Ramazan ve Kurban bayramında aynı şekilde kılınır. Rekat sayısı Ramazan ve Kurban bayramlarında da iki rekat olarak eda edilir. Sadece niyetin Kurban veya Ramazan bayramı olarak yapılması gerekmektedir. Buna göre bayram namazı şöyle kılınır:

  • İmama uyularak niyet edilir.
  • Tekbir getirilerek eller göbeğin altında bağlanır.
  • İmam ve cemaat gizlice Sübhaneke duasını okur.
  • İmam sesli bir şekilde tekbir getirir. Cemat gizlice tekbir getirerek ellerini yukarı kaldırarak salar.
  • Bir müddet beklenir.
  • İkinciye tekbir getirilerek eller kaldırılıp aşağı salınır.
  • Bir müddet beklenir.
  • Üçüncüye tekbir getirildikten sonra eller kaldırılır sonra bağlanır.
  • Eller bağlandıktan sonra imama gizliden Euzu besmele çeker, açıkça Fatiha ve bir sure okur.
  • Ruku, secdeler yapıldıktan sonra kalkılarak eller bağlanır.
  • Gizlice besmele çeken imam açıktan Fatiha suresini ve bir sureyi okur.
  • Sureden sonra birinci rekatta olduğu gibi üç kere tekbir getirilir. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmaz dördüncü tekbir getirilerek rukuya gidilir.
  • Secdeler yapıldıktan sonra oturularak Tahiyyat, Salli, Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.
  • En son hutbe okunarak tamamlanır.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla müminler bayram namazlarının kaç rekâttan oluştuğunu araştırmaya başladı. 2023 yılının ilk bayram namazı 21 Nisan tarihinde kılınacak. Müslümanlar namazlarını camilerde cemaatleriyle birlikte icra edeceklerdir. İnançlı insanlar namazların kaç rekâttan oluştuğunu ve nasıl kılındığını öğrenmek istemektedir. İlk namaz 21 Nisan’da yılın ikinci ve son namazı ise 29 Haziran günü kılınacaktır.

Ramazan ve Kurban bayramlarında kılınan namazlar iki rekâttan oluşmaktadır. İki rekâttan oluşan namazlar cemaatle birlikte kılınmaktadır. Ramazan ayında namaz kılındıktan sonra müminler eş dostlarıyla bayramlaşmaya başlarlar. Namazı takiben bayramın başlangıcı sayılmaktadır. Aileler birbirini ziyarete gider, yemekler yenir keyifli sohbetler gerçekleştirilir.

Kurban Bayramının başlangıcında kılınan namazlar da cemaatlerle birlikte camilerde kılınmaktadır. Namazlarını kılan müminler kurbanlıklarını kurban etmek amacıyla ibadetlerine başlarlar. Namazdan sonra kurban kesmek önemlidir. Kurbanlarını Allah’a adayan müminler sonrasında yakınlarıyla dostlarıyla bayramlaşma sevincini yaşarlar. Özetlemek gerekirse bayramların ilk gününde kılınan namazlarla birlikte bayram sevinci yaşanmaya başlamaktadır.

Bayramın ilk gününde kılınan namazlar Hanefi mezhebine mensup olanların vacip karşıladığı ibadetlerdendir. Şafii ve Malikilere göre ise sünnettir. Hanbeli mezhebinde bulunanlar farz-ı kifaye ibadetlerden saymaktadır. Müminler bayram namazını kılmaya giderken tekbir getirebilirler. Ramazan Bayramı’nda sessiz tekbir getirilirken, Kurban Bayramı’nda sesli getirilmektedir. Namaza başlayana kadar müminler tekbir getirmeye devam ederler.

Cami içinde konuşma yapılıyorsa vaaz veriliyorsa bu konuşmaları sessizce dinlemek önemlidir. Namaz vakti başlayana kadar müminler sakince beklerler.

Bayram Namazı

İslam dininde namazların mahiyeti oldukça önemlidir. Vakit namazları dışında bazı özel günlerde kılınan namazları da son derece öneme sahip ibadetlerdendir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramının ilk gününde güneşin doğmasını takip eden 50 dakika sonrasında kılınan namazlara bayram namazı denmektedir. Bayram namazları cemaatle kılınan namazlardandır. Hanefilik mezhebine göre kılınması vaciptir diğer mezheplerde ise sünnet ibadetlerdendir.

Bayramın başlamasını ifade eden bayram namazları Ramazan ve Kurban bayramlarında icra edilmektedir. Bayramların birinci gününde güneşin doğuşunu takip eden saatte cemaatle birlikte kılınmaktadır. Namazın kılınış tarzı Kurban Bayramı’nda da Ramazan Bayramı’nda da aynı şekildedir. 2023 yılı itibariyle ilk bayram namazı 21 Nisan 2023 Ramazan Bayramının ilk gününde kılınacaktır. Kurban Bayramının namazı ise 29 Haziran 2023 tarihinde kılınacaktır.

Diyanet başkanlığı tarafından bayramlara az vakit kala namazların saat kaçta kılınacağı vatandaşlara duyurulmaktadır. Her şehrimizde güneş farklı vakitlerde doğduğundan dolayı namazın saatlerinde farklılıklar yaşanabilmektedir. Bayram namazlarını ilk kılan bölgeler doğu bölgelerimizdir. Cemaatle kılınması gereken namazlardan olması nedeniyle toplulukla hareket edilmelidir.

Ramazan Bayramı’na sayılı haftalar kalması nedeniyle inançlı müminler bayramın ilk gününde kılınan namazlar hakkında bilgi edinmek istemektedir. Namazın kaç rekât olduğu, nasıl kılındığı, mahiyeti hakkında araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Hazırladığımız yazımızda bayram namazları hakkında en çok merak edilen bilgileri derledik. İçeriğimize göz atarak bayram namazları hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazının nasıl kılındığı sıklıkla araştırmalara konu olmaktadır. Bayram namazının kılınışı ise şu şekildedir:

  • Birinci Rekât

Öncelikle cemaattekiler düz sırayla imamın arkasında yer almalıdır. Ardından da Ramazan ya da Kurban Bayramının namazını kılmaya niyet etmelidir.

İmam tekbir getirerek ellerini kaldırır, cemaat de imamı takip ederek tekbir getirir ellerini kaldırıp ardından göbek altında bağlanmalıdır.

İmam ve cemaat sessizce Sübhaneke’yi okumalıdır. Okunduktan sonra üç defa tekbir getirilir. İlk ve ikinci tekbir arasında ara verilir. Üçüncü tekbirde verildikten sonra eller tekrar göbek altında bağlanır.

Tekbirlerden sonra imam sessizce besmele çeker. Sesli şekilde ise önce Fatiha suresini okur. Fatiha’dan sonra farklı bir sure daha okunur. Bu aşamada cemaat imama eşlik etmez, imamı dinlemekle yükümlüdür.

Sureler okunduktan sonra rükû ve secde yapılır ardından da ayağa kalkılır. İkinci rekât için eller bağlanmalıdır.

  • İkinci Rekât

İkinci rekâta başlarken imam gizlice besmele çeker. Sesli olarak Fatiha suresini okur. Fatiha’dan sonra farklı bir surenin daha okumasını yapar.

Üç defa tekbir getirilir. Üçüncü tekbirden sonra dördüncü tekbir verilerek rükua gidilir. Ardından secdeye gidilerek doğrulup oturulur.

Oturduktan sonra hem imam hem de cemaat bazı surelerin okumasını gerçekleştirir. Öncelikle Ettehiyyatü okunmalıdır. Sonrasında ise Allahummesalli ve barik duaları okunur. Rabbena atina duası da okunduktan sonra sağa ve sola selam verilir.

Selam verildikten sonra namaz bitirilir. Namazın bitişi takiben başlanan hutbe okunmalıdır. Hem ramazan hem de Kurban Bayramının kılınışı bahsedilen şekildedir. Sadece niyet esnasında bayrama göre niyette bulunulmalıdır.

Bayram Namazı Evde Kılınır Mı?

Diyanet başkanlığının açıklamalarına göre peygamber efendimiz ve çevresinin bayram namazlarını her daim geniş bölgelerde geniş cemaatlerle kıldığı bilinmektedir. Cemaatle kılınan namazdan sonra hutbeler okunmuştur. Peygamber efendimizin cemaatle birlikte namazını kıldığı bilinmektedir. Bazı İslam alimleri tek başına kılınıp kılınmayacağı ile alakalı farklı yorumlarda bulunmaktadır.

Farklı mezheplere göre bayram namazlarına yaklaşım müminler arasında değişiklik göstermektedir. Örneğin namaz kılması farz olan kişiler için bayram namazları Hanefiler için vaciptir. Şafii mezhebine mensup olanlar içinse sünnettir. Hanefilere göre bayram namazları Cuma namazlarıyla aynı şartları gerektirdiğinden dolayı cemaatle kılınması şart karşılanmaktadır.

Bayram namazına katılamayan müminler bu namazları kaza edemezler. Bu nedenle bu kişilerin tek başına namaz kılmalarına da gerek kalmamaktadır. Cemaate katılamayan müminler kendi evlerinde dört rekât olacak şekilde kuşluk namazı kılabilirler. Kuşluk namazını dilerlerse evlerinde cemaat olarak kılabilirler. Şafii mezhebine mensup olanlar için namazların topluca cemaat halinde kılınması şarttır.

Cemaate katılma durumu olmayanlar, kadınlar, yolcular çocuklar kendi evlerinde bayram namazı niyetiyle namaz kılabilirler. Bayramların ilk günlerinde kılınan namazlar coşkuyla karşılanması gereken ibadetlerden olduğundan dolayı topluca kılınması gereklidir. Hastalık, karantina gibi durumlarda camilere gidemeyen müminler için ibadetlerin mekanları değişiklik gösterebilmektedir.

  • Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günlerinde kılınan namazlar toplu şekilde cemaatlerle kılınması gereken namazlardır.
  • Cemaate katılamayan kişiler evlerinde niyet ederek bayramlar için namaz kılabilirler.

Bayram Namazlarının Önemi Nedir?

Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk gün sabahında Müslüman erkekler camilere giderek bayram namazlarını kılarlar. Kılınan namazın ardından müminler bayramlaşmaya başlarlar. Birçok mümin bayramlarda kılınan namazlarının faydaları hakkında araştırma yaparlar. Bayramda kılınan namazların başlıca faziletleri ise şunlardır:

Her iki dini bayramda da kılınan namazlarda erkekler cemaatle birlikte ibadetlerini yerine getirirler. Toplu ibadetlerden olmasından dolayı namazlar Müslümanların birleşmesini, beraberliklerini kuvvetlendirmektedir.

Bayramlar sevinçli günlerdir. Cemaatle ortaklaşa yapılan namazlar müminlerin içlerinde sevinç duygularının oluşmasına fayda sağlar.

Müslümanlar bu namazlar sayesinde birlik olurlar. Namazın ardından herkes birbiriyle bayramlaşma fırsatı bulur. Toplumun ilişkilerinin gelişmesine fayda sağlar.

Bayramın ilk gününde kılınan bu namazlar kadınlara farz değildir. Kadınlar dilerlerse evlerinde niyet ederek namazlarını kılabilirler.

Namazın ardından okunan hutbelerde müminlere İslam dininin incelikleri aktarılır. Hutbelerin sessizlikle dinlenmesi gerekmektedir.

Bayramlarda kılınan namazlar diğer vakit namazlarına göre farklıdır. Her rekât arasında tekbir getirilir.

Peygamber efendimizin hadis-i şeriflerinde yer verildiği üzere bayramlarda kılınan bu namazların faydaları çeşitlidir. Namazlara katılan müminlerin günahları bağışlanmaktadır. Yüce Allah’a sığınıldığından dolayı bütün dilekler iletilir. Günahlarının affı için, tövbelerini ileten müminler dua ederler. Namaz kılması farz olan tüm erkekler bayramın ilk sabahında yakın camilere giderek ibadetlerini yerine getirirler.