Teravih Namazı Kaç Rekat
Teravih, Ramazan ayına özel sünnet bir namazdır. Teravih namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Akşam namazından sonra başlayarak sabah imsak vaktine kadar devam eder. Teravih namazı farz olmamakla birlikte ülkemizde camilerde cemaatle kılınır. Teravih namazının cemaatle kılınması zorunlu değildir. Kişiler evinde bireysel olarak teravih namazı kılabilir.
Teravih, yatsı namazından sonra vitr namazından önce kılınır. Teravih namazı kaç rekat kılınmalıdır? Konusu kısmen tartışılmıştır. Hz. Ömer döneminden itibaren başlayarak Hz. Ali ve Hz. Osman zamanında cemaatle ve 20 rekat kılınmıştır. Bazı rivayetlerde Peygamber Efendimiz’in (sav) teravih namazını 8 rekat kıldırdığı zikredilmektedir. Sünnet olmasından dolayı daha fazla sevap kazanmak isteyenler teravih namazını 20 rekat olarak kılmaya özen göstermelidir. Hastalık gibi durumlarda hiç kılmamaktansa 8 rekat kılmak daha doğru olacaktır.
Teravih Namazı
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte müminler teravihlerin nasıl kılındığına dair çeşitli araştırmalara girişmektedir. Teravihler Ramazan ayında kılınan tüm müminlerin ibadet ettiği nafile namazlardandır. Hem kadınlar hem de erkekler cemaatle birlikte camilerde ibadetlerini yerine getirirler. Ramazan ayının yatsı namazlarının ardından kılınmaktadır. Teravihlerle alakalı merak edilen tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Teravih namazları yatsı vakti namazından sonra başlamaktadır. Sabah ezanı vaktine kadar da devam etmektedir. Bu nedenle müminler genellikle yatsı namazının hemen ardından teravihi kılmaktadır. Cemaatle birlikte toplum içinde kılmak daha faziletlidir. Fakat tek başına da kılınabilecek namazlardandır. Teravihin kelime anlamı rahatlamak anlamını taşıyan çoğul kelimelerdendir. Peygamber efendimiz yaşadığı dönemde bu namazı müminlere kıldırmıştır.
Hadis-i Şeriflerde ramazan ayının namazı olarak geçmektedir. Rekât aralarında oturulduğundan dolayı terviha yani dinlendirici (teravih) denmektedir. Ülkemizde her rekât aralığında peygamberimize salavat getirilmektedir. Aynı zamanda ilahiler de okunabilmektedir. Hadislerde Ramazan ayında ibadet eden kimselerin geçmiş günahlarının affedildiği iletilmektedir. Bu ibadetlerde kastedilen nokta ise gece vakti kılınan namazlardır.
İslam alimleri yaptıkları incelemelerde her iki cinsiyetteki insanların bu namazları kılabileceğinden söz etmektedir. Hem kadın hem de erkekler için teravihler sünnet ibadetlerdendir. Oruç tutamayan kişilerin dahi kılabilecekleri namazlar arasında sayılmaktadır. Peygamberimizin sünnetlerinden olması nedeniyle Peygamberin yolundan ilerlemek isteyen tüm müminler bu ibadeti gerçekleştirmektedir. Teravih namazlarının nasıl kılındığı hakkında bilgi almak istiyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Teravih Namazı Kaç Rekattır?
Teravihler Ramazan ayı boyunca yatsı namazlarından sonra kılınan nafile namazlardan bir tanesidir. Ramazan ayının kutsallığı nedeniyle bugünlerde yapılan ibadetler sünnet kılınmıştır. Peygamber efendimizin de kıldırdığı namazlardan olan teravihlerin kaç rekâttan oluştuğu müminler tarafından da merakla araştırılmaktadır. İslam’ın yeryüzüne indiği zamandan günümüze kadar icra edilmiş ibadetlerden yalnızca birisidir.
Oruçların parçası sayılmadığı, Ramazan ayının sünnet ibadetleri arasında bulunduğundan dolayı oruç tutamayan kimselerin de kılması sünnettir. Teravihler iki rekâtta veya dört rekâtta bir selam verilip kılınan toplam 20 rekâttan oluşan namazlardandır. Sağlık durumu uzun rekatlara elverişli olmayan kişiler sünnetten faydalanabilmek adına sekiz rekatını kılabilirler. Peygamber efendimiz hadis-i şerifinde teravihlerin mahiyetinden bahsetmiştir. Bu hadis-i şerif ise şu şekildedir:
“Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.”Buhari, Teravih, 1 (2008)
Teravihler yatsı namazının son sünnetleri kılındıktan sonra kılınmaktadır. Yatsı namazlarından önce kılınması caiz kabul edilmemektedir. Yatsıdan sonra kılınan vitir namazları ise teravihin ardından sonra kılınmaktadır. İki rekâtta bir selam verilecekse sabah namazının sünneti tarzında kılınmaktadır. Eğer dört rekâtta bir selam verilecekse ikindi vaktinin sünneti gibidir.
Namaz eğer vaktinde kılınmazsa sonrasında kazası yapılmaz. Namazı yarıda bırakıp sonra tekrar dönülecekse tekrar niyet etmek alimler tarafından tavsiye edilmektedir.
Teravih Namazı Nasıl Kılınır?
Müminler teravih namazlarının nasıl kılındığına dair araştırma gerçekleştirirler. Ramazan ayına kısa bir süre kalması nedeniyle inançlı kişiler evlerinde veya camilerde bu namazı nasıl kılacaklarını öğrenmek istemektedir. Teravih namazlarının işleyiş sırası ise şu şekildedir:
Öncelikle yatsı vakit namazının ilk sünnetleri, farzları en son da son sünnetleri kılınmalıdır.
Sonrasında cemaate namaz kıldıran din adamı teravihe başlanacağına dair duyuruda bulunur.
İmam namazı kıldıracağına dair müminler de namazı kılacağına dair niyet ederek iftitah tekbiri getirir.
Din adamı ve cemaat sessizce Sübhaneke okur. Ardından imam besmele çektikten sonra Fatiha suresini okur. Bir sure okuması daha yaptıktan sonra cemaatle birlikte rükû ve secde yapılır. Ardından ikinci rekât için ayağa kalkılır.
Dört rekâtta bir ara verilecekse ilk oturulduğunda Tahiyyat ve SalliBarik duaları okunmalıdır. Sonrasında da Sübhaneke okunur. İmam tekrar besmele çekerek Fatiha suresinin yanında bir sure daha okur. Rüku ve secdeler yapılarak tekrar oturulur.
Son oturuşta cemaatle birlikte Ettehıyyatü, Allahümesalli, Allahümmebarik, Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları sırasıyla okunmalıdır. Ardından da selam verilmelidir. Bu şekilde teravihlerin ilk rekatları kılınmış olmaktadır. Bu şekilde dörder rekât şeklinde toplam yirmi rekât namaz kılınır.
Din alimleri her selam sonrasında salat-ı ümmiyye’nin okunmasının faydalarından bahsetmektedir. Müminler yorgunsa ara verip kılmaya devam edebilirler. Kişiler ihtiyaç duyduğu taktirde ara verebilirler. Rekatlar bittikten sonra dua etme aşamasına geçilir. Ardından da cemaatle birlikte vitir namazı kılınmalıdır. Tesbihat ile birlikte de teravih ibadeti tamamlanmış olmaktadır.
Teravih Namazında Hangi Sureler Okunur?
Müminler teravihlerde hangi duaların okunduğu hakkında araştırma gerçekleştirmektedir. Teravihler oruç tutmayanlara bile sünnettir. Bu nedenle erkekler, kadınlar, hastalar kısacası bu namazı kılmak isteyen kişiler ibadetlerini yerine getirebilirler. Namaz esnasında okunan başlıca dualar ve okunuşları ise şunlardır:
- Fatiha Suresi
Elhamdulillâhirabbil’alemin
Errahmânir’rahim
Mâlikiyevmiddin
İyyâkena’buduveiyyâkeneste’în
İhdinessirâtalmustakîm
Sirâtallezineen’amte aleyhim
Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn
- Ettehiyyatü Duası
Et-tahıyyâtülillâhivessalevâtüvettayyibât
Esselâmüaleykeeyyühen-Nebiyyüve rahmetullâhi ve berakâtüh
Esselâmüaleynâ ve alâibâdillâhis-sâlihîn
Eşhedü en lâ ilâhe illAllâhve eşhedüenne
Muhammedenabdühû ve Rasûlühü
- Sübhaneke Duası
“Sübhânekellâhümmeve bihamdikve tebârakesmükve teâlâceddükve lâ ilâhe ğayrük.”
- AllahümmeSalli-Barik Duaları
AllâhümmesallialâMuhammed’in ve alâ âli Muhammed
Kemâsalleytealâİbrahime ve alâ âli İbrahim İnnekehamidünmecîd
Allâhummebarikalâ Muhammed’in ve alâ âli Muhammed
Kemâbarektealâİbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnnekehamidunmecîd
- Rabbenââtina ve Rabbenâğfirlî Duaları
Rabbenââtinafid’dunyâhaseneten ve fil’âhiratihaseneten ve kınâazâbennâr
Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mu’minineyevmeyekûmu’lhisâb
Cemaatle kılınan namazlarda imamlar kuran-ı Kerim’den birtakım sureleri okuyabilmektedir. Teravihlerde okunan dualar ise genel itibariyle; İhlas, Felak, Nas, Tebbet, Nasr, Kevser, Kafirun, Maun, Kureyş, Fil sureleridir.
Teravihlerin Faziletleri Nelerdir?
Ramazan ayının sünnetlerinden olan Teravihlerin birçok fazileti bulunmaktadır. Ramazan ayı gibi kutsal bir ayda yapılan ibadetlerden olması nedeniyle faydası oldukça fazladır. İmam-ı Gazali’nin buyurduğu şekilde Teravihlerin faziletleri şunlardır:
- İlk gün namaz kılanın tüm günahlarının bağışlandığı söylenmektedir. Anneden doğduğu zamanki kadar temiz ve günahsız oldukları belirtilmektedir.
- İkinci gecede kılmaya devam eden müminlerin annelerinin babalarının geçmiş günahları silinmektedir.
- Üçüncü gün kılınan namazlarda melekler müminlere müjdelerini iletmektedir. Allah’tan samimiyetle istenen duaların kabul edildiği söylenmektedir.
- Teravihlerine devam eden müminlerin Kuran-ı Kerim’i hatmetmiş kadar sevap kazanacağı buyrulmaktadır. Sanki Mescid-i Haram’da namaz kılıyormuş gibi sevap elde edebilirler. Firavunlarla mücadele etmiş kadar sevap kazanırlar.
- On ikinci gece namaz kılan müminler sırat köprüsünden kolaylıkla geçebilir. Kıyamet zamanı yüzü ay gibi parlar.
- On dördüncü günde namazını kılmaya devam eden müminler Kadir gecesinde sabaha kadar dua etmiş gibi kazanç sağlar.
- On altıncı günde kılanlar kıyamet vaktinde tekbir getirerek yerinden kalkar. Bu müminler cehennem azabından kurtulma şansı elde ederler.
- Yirmi birinci gününde namazını icra eden müminlerden Allah razı olduktan sonra dünyadan göç ederler. Yeryüzünde gökte bulunan bütün melekler istiğfar eylerler.
- Yirmi yedinci gece itibariyle cehennemin kapıları namaz kılan kul için kapanır. Allah’ın emri sayesinde melekler kulları şeytanın kötülüklerinden korur.
- Otuzuncu gün itibariyle düzenli teravihlerini kılan müminlerin ihya edildiği hadislerde yer almaktadır. Cehennemin azabından kurtulmak, sırat köprüsünü kolaylıkla geçmek için teravihler müminler tarafından aksatılmadan kılınmalıdır.
Bu faziletlere ek olarak teravih namazının kılınması ile insan her gün kendine belli bir süre vakit ayırmaktadır. Gündüzünü oruçlu olarak geçiren bir insanın akşamında ve gecesinde de ibadet etmesi yapılan ibadetlerin çok daha samimi yapılması söz konusu olmaktadır.