Yatsı Namazı Kaç Rekat

Yatsı namazı, batı ufkundaki şafağın kaybolmasıyla kılınmaya başlar. Fecri sadığın doğmasından az önceki zamana kadar kılınabilir. Kısaca yatsı namazının vakti, akşam namazının bitişiyle başlar imsak vaktine kadar devam eder. Yatsı namazı vaktinde vitr namazı da kılınmaktadır. Vitr namazının aynı vakit içinde eda edilmesi yatsı namazı kaç rekat sorusunun sıklıkla sorulmasına neden olur.

Yatsı namazı toplam 10 rekattır. 4 rekatı sünnet, 4 rekatı farz ve 2 rekatı son sünnettir. Vitr namazı ise vacip hükmünde ayrı bir namazdır. Yatsı namazından sonra kılındığı için karıştırılmaktadır. İslam alimleri Vitr ile yatsı namazının ayrı olduğunu fark ettirmek için aralarını biraz açarlardı. Peygamber Efendimiz (sav) yatsıyı kıldıktan sonra yatar gece kalkıp Vitr namazını kılmıştır.

Yatsı Namazı

Namaz kılmak İslam dininin farz ibadetlerinden bir tanesidir. Bu ibadet vasıtasıyla kullar Allah’a sığınır, günahlarının affı için Allah’a boyun eğerler. Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’de namazların mahiyeti, nasıl yapılacağı gibi konular incelenmektedir. Peygamber efendimizin sözlerinden oluşan Hadis-i Şeriflerde de namazların özellikle yatsı namazının faziletlerinden bahsedilmiştir.

  • Dinimizin farzlarından olan namaz ibadeti günde beş defa olacak şekilde müminlere farz kılınmıştır.
  • Her bir vakit namazının kendi içerisinde ayrı ayrı önemi ve nedeni bulunmaktadır.
  • Namazla birlikte Allah’ın yüceliğine dua edilmektedir.
  • Düzenli namazlarını aksatmayan kimseler nefislerini terbiye ederek, tüm geçmiş hatalarından arınırlar.

Tüm İslam dini mensuplarına vakit namazları şart konulmuştur. Namaz yükümlülüklerini yerine getiren inançlı Müslüman olan herkes beş vakit Allah’a şükürlerini sunmak durumundadır. Namazla birlikte kullar Allah’a sığınırlar tüm dileklerinin kabul olması, problemlerinin çözülmesi için namaz kılınmalıdır. Peygamber efendimizin hadis-i şeriflerinde geçtiği üzere namaz kılmamak büyük günahlardan sayılmaktadır. Kullar hesap günü öncelikle neden namaz kılmadıklarına dair sorguya çekilecektir.

Yatsı Namazı Kaç Rekât?

Yatsı namazları kılınması farz olan vakit namazlarından bir tanesidir. Namaz yükümlülüklerinikarşılayan müminler vakit ibadetlerini yapmakla yükümlüdürler. Yatsı namazının Müslümanlara farz kılındığı kutsal kitabımızda hadisi şeriflerdesünnetlerde sabittir. Yatsınamazının akşam ezanından sonra kılınması gerektiği Diyanet işleri bakanlığı tarafından duyurulmuştur.

Yatsınamazı toplam 13 rekâtta oluşmaktadır. Farz kısımları ise toplam 4 rekâttır. Kalan rekatlar ise 4’ü sünnet ikisi de son sünnettir. Namazı bitirirken de 3 rekât olacak şekilde vitr namazı kılınmaktadır. Toplam rekât sayısı da 13 etmektedir. Namazın şartları arasında vaktinde, vaktini geçirmeden kılmak da bulunmaktadır.

Yatsı namazını kılmadan önce birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar başlıca şunlardır:

  • Namaz öncesinde abdest alınmalıdır.
  • İbadetinizi gerçekleştireceğiniz kıyafetlerinizin, odanızın temiz olması gerekmektedir.
  • İbadete başlamadan önce dinimizde yer aldığı şekilde kurallara bağlı olarak örtünmek gerekmektedir.
  • Yönünüzü kıbleye doğru dönmeniz gerekecektir.
  • Namazın vakti geldikten sonra, ezan okunduktan sonra ibadet yerine getirilmelidir.

Namazınızı kılarken burun, eller, ayaklar, dizler, ayak parmakları tamamen secdeye düz şekilde temas etmelidir. Son vakit namazında öncelikle namaz öncesindeki farzlar yerine getirilmelidir. Ardından ilk sünnetler, farz kısımları, son sünnetler ve vitr namazı kılınmalıdır. İlk 4 rekât ilk sünnet, sonraki 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet, 3 rekatta vitr namazını ifade eder. Toplamda ise 13 rekâttan oluşmaktadır.

Yatsı Namazını Ne Zamana Kadar Kılabiliriz?

İslam dinimizde namazların mahiyeti son derece önemlidir. Dinimizde farz olan ibadetlerin başında gelen vakit namazları zamanında ibadet edilmesi gereken konulardır. Yatsı namazı da vaktinde kılınması gereken ibadetlerden birisidir. Yatsı namazlarının süresi akşam namazından sonra başlar imsak vaktine kadar da devam etmektedir.

Yatsı namazları belirtilen zaman diliminin herhangi bir aralığında kılınabilmektedir. Peygamber efendimiz vakit namazlarını vaktin ilk diliminde kılmaktaydı. Bu nedenle namazın faziletlerinden faydalanmak isteyen müminler peygamberin yolundan ilerleyerek ilk vakitte ibadetlerini yerine getirebilirler.İslam dinindeki bazı alimler ise gecenin ilerleyen saatlerinde kılmanın daha faydalı olduğunu iletmektedir.

Çoğunluk tarafından tercih edilen namaz vakti ise gecenin üçte birinin geçtiği ya da yarısınıngeçtiği zaman kılınannamazlardır. Peygamberimizin hadislerinde geçen ifadesi ise şu şekildedir:

“Ümmetime zorluk vermesem, yatsı namazını gecenin üçte birine veya yarısına kadar geciktirmelerini onlara emrederdim.”

Peygamberimizin yakınlarından olan Enes (r.a.) peygamberimizin yatsınamazını gece yarısına kadar beklettiğinden gece yarısından sonra kıldığından bahsetmektedir. Hz. Ayşe annemizin ise şu şekilde beyanda bulunduğu iletilmiştir.

“Hz. Peygamber bir gece yatsı namazını geciktirdi. O kadar ki mescitte bulununlar uyumuştu. Sonra çıkıp namaz kıldı ve şöyle buyurdu: ‘Eğer ümmetime zorluk vermesem bu vakit yatsı namazının vaktidir.’ “

Yatsı Namazı Nasıl Kılınır?

Namazını layıkıyla kılıp ibadetlerini yerine getirmek isteyen müminler yatsı namazının nasıl kılındığıyla alakalı araştırma yapabilirler. İbadete yeni başlayan kişiler yatsı namazlarının nasıl kılındığı, kaç rekât olduğu hangi duaların edildiği hususunda bilgi aramaktadır. Günün son ibadeti olduğundan dolayı aynı zamanda geç saatlerde kılındığından dolayı mahiyeti büyük namazlar arasında bulunmaktadır.

Müminler namazlarını aksatmayarak tüm günahlarının af olması adına Allah’a sığınırlar. Uyumadan önce kılınan yatsı namazı kılan kişinin geceden sabaha kadar kötülüklerden korunmasına vesile olacaktır. Diyanet başkanlığının açıklamaları neticesinde yer verdiğimiz yatsı namazının aşamaları şu şekildedir:

  • Sünnetin Birinci Rekâtı

Niyet edilir.

Tekbir getirilir ardından Sübhaneke duası okunur.

Besmele çekilir sonrasında Fatiha suresi okunmalıdır.

Tekbir getirilerek secdeye gidilerek doğrulunur ve sünnetin ikinci rekatına geçilir.

  • Sünnetin İkinci Rekâtı

Besmele çekilmelidir.

Tekbir getirilerek Rükü’yaeğilinir.

Tekrar tekbir getirilerek oturulur ve Ettehıyyatü duası okunmalıdır.

Ardından Sallibarik duaları okunmalıdır.

  • Sünnetin Üçüncü Rekâtı

Öncelikle Sübhaneke okunmalıdır.

Besmele çekildikten sonra Fatiha duası okunacaktır.

Ardından Kuran-ı Kerim’den en az üç tane ayet yani Zamm-ı sure okunması gerekecektir.

Tekbir getirilerek dördüncü rekâta geçilir.

  • Sünnetin Dördüncü Rekâtı

Besmele çekilerek, Fatiha suresi okunur ardından tekrar Zamm-ı sure okuması yapılır.

Ettehıyyatü ve SalliBarik duaları okunmalıdır.

Sırasıyla Rabbena atina ve Rabbenağfirli dualarının okuması yapılmalıdır.

Selam verildikten sonra farzlar için ayağa kalkılır.

  • Farzın Birinci Rekâtı

Kamet getirilerek öncelikle niyet edilmelidir.

Tekbir getirilip, besmele çekilerek Fatiha suresi okunmalıdır.

Secdeye gidilir tekbir getirilerek kalkılır ve farzın ikinci rekatı için ayağa kalkılır.

  • Farzın İkinci Rekâtı

Besmele çekilir, fatiha suresi okunur.

Zamm-ı sure okuması yapılır.

Ettehıyattü okunmalıdır.

Farzın Üçüncü Rekâtı

Besmele çekilir, Fatiha suresi okunur

  • Farzın Dördüncü Rekâtı

Besmele çekilir, Fatiha suresi okunur.

Ettehıyyatü okunur ardından SalliBarik duaları okunmalıdır.

Selam verilir. Ardından da sünnet namazlara başlanmalıdır.

Yatsı Namazının Faziletleri

İslam dininde vakit namazlarının mahiyeti oldukça önemlidir. Dinde yer alan farz ibadetlerinin en başında namazlar gelmektedir. İslam dinini benimseyen tüm Müslümanların kılması gereken namazlar arasında vakit namazları yer almaktadır. Gece vakti kılınan namaz ise en faziletlilerinden bir tanesidir. Geç saatlerde kılındığı ve daha uzun sürdüğünden dolayı daha faydalı vakitler arasında bulunmaktadır.

Yatsı namazını özellikle camide kılmanın faydası hadis-i şeriflerde sık sık yer verilmiştir. Uzun süren ve günün son saatlerinde olduğundan dolayı müminlerin diğer vakitlere nazaran daha zahmetli kıldığı namazlardandır. Daha büyük zahmete girilmesinden dolayı faziletleri diğer vakit ibadetlerine nazaran farklı olabilmektedir. Cemaatle birlikte ibadet etmek gece vaktinde son derece faydalıdır.

Yatsı namazının başlıca özellikleri ise şunlardır:

  • Gün içinde en son kılınan namazlardandır.
  • Cemaatle kılındığı taktirde faziletleri iki katı artmaktadır.
  • Yatsı namazının gece vaktine kadar geciktirilmesi caizdir.
  • Peygamberimizin yolundan ilerlemek isteyen müminler gece vaktini geçirmeden ibadetlerini yapmalıdır.

Osman İbni Affân’ın yer verdiği üzere peygamber efendimiz yatsı namazlarının mahiyetini hakkında şöyle buyurmuştur:

“Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir.”

Hadis-i Şerif’te yer verildiği üzere bazı vakit namazlarının mahiyeti oldukça önemlidir. Yatsı namazı da cemaatle kılınması tavsiye edilen ibadetler arasında yer almaktadır. Geç saatte olması nedeniyle müminler uykularından, dinlenmelerinden feragat ederek uzun rekatlarla yatsı namazlarını icra ederler. Belirli bir uğraşı sergilendiği için yüce Allah tarafından mükafatlandırılırlar.