İkindi Namazı Kaç Rekat
Kur’an-ı Kerim’de, salat-ı vusta ifadesi geçmektedir. Salat-ı vusta, orta namaz anlamına gelir. Salat-ı vustanın hangi vakit olduğu konusunda İslam alimleri ihtilafa düşmüştür. Alimlerin bazılarına göre Salat-ı vusta, gece ile gündüzün arasındaki vakit olduğundan sabah namazıdır. Bir kısım alime göre günün ortası olmasından dolayı İkindi namazıdır. Salat-ı vusta konusunda ihtilafın olması İkindi namazının önemini ve farz olduğu gerçeğini değiştirmez. İkindi namazı her Müslümanın üzerine farzdır. Farzı eda edebilmek için öncelikle vakti, rekat sayısı ve nasıl kılınacağı öğrenilmelidir.
İkindi namazı 4 rekat sünnet, 4 rekat farz olmak üzere toplam 8 rekattır. Bu namazın önce sünneti önce kılınır ardından da farzı. Yani ikindi namazı 4 sünnet artı 4 farz ve sünnetle birlikte 8 rekattır. Bu namaz günün akşama yakın zamanında kılınmaktadır.
İkindi Namazı
Namaz, Allah’ ı her daim anmak ve Ona olan borcumuzu ödemek için kılınan, bedenen yapılan bir ibadettir. İslam’ın beş şartından biridir. Müslümanlar için cinsiyet fark etmeksizin ergenlik çağına girmiş ve akıl sağlığı yerinde olan tüm bireylerin kılması farzdır. Tarihte cemaatle kılınan ilk namaz Hz. Muhammed (s.a.v)’ in imam olmasıyla gerçekleşmiştir.
Dinimizce farz olan namazı konu edinen birçok hadis vardır. Örneğin;
- Kulun, kıyamet zamanında hesap vereceği ilk şey namazdır.
- Beş vakit namaz ile iki cuma arasındaki küçük günahlar kefarettir.
- Namaz, cennetin anahtarıdır.
- Temizlik, namazın anahtarıdır.
Abdest almadan kılınan namazların kabul olmayacağını Hz. Muhammed (s.a.v) söylemiştir. Peki, abdestin farzları nelerdir?
- Yüzü yıkamak
- Elleri dirseklerle beraber iki kere yıkamak
- Başın dörtte birini mesh etmek
- Ayakları topuklarla beraber iki kere yıkamak
Sabah namazı dört; öğlen namazı on; ikindi namazı sekiz; akşam namazı beş; yatsı namazı on üç rekâttır. Gün içerisinde toplamda kırk rekât namaz kılınmaktadır. Bu namazların yirmi rekâtı sünnet, üç rekâtı vacip ve on yedi rekâtı da farzdır.
Her namazın belli vakti vardır ve namazları vaktinde kılmak oldukça önemlidir. Vakitleri haricinde kılınan namazlar için tam sevabının alınmasına engel olduğu söylenmektedir. Günü beşe bölen namazların vakitleri aslında oldukça geniştir. Fakat iki namaz dışında. Sabah namazını gün doğmadan ve ikindi namazını da gün batmadan önce kırk beş dakika içerisinde kılınması gerekmektedir.
Her namaz gibi ikindi namazı da farzdır. Kılınmaması durumunda günah yazılacağı ya da cezalandırılacağı anlaşılmaktadır. İkindi namazı gün batmadan önce kılınan son namaz olduğundan dolayı da oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü gün içerisinde işlenen günahların affını istemeye vesile olabilecek bir namazdır.
Serinlik namazı olarak da adlandırılan ikindi namazının vakti geçmeden kılındığı takdirde cennet ile mükâfatlandırılacağına dair hadisler bulunmaktadır. Peki, bu kadar fazileti olan ikindi namazı nasıl kılınmaktadır?
İkindi Namazının Kılınışı
Akşam olmadan ve gün bitmeden kılınan ikindi namazı günün 3. Namazıdır. Bu namazın vakti insanın işlerinin en yoğun olduğu zamanda kılınan namaz olması sebebiyle çok önemli bir vakittir.
İkindi namazı kılınmaya başlanmadan önce diğer namaz ibadetlerinde olduğu gibi ibadet öncesinde abdest alınır. Bedenin temizlenmesinin ardından namazın kılınacağı mekan da temiz bir yer olarak seçilir. Ardından kıbleye yönelip namaz için hazırlık tamamlanmış olur. İftitah tekbiri ile namaza başlanır. Kıyamda durularak ve kıraat yaparak ayetler okunur.
İkindi Namazının Sünnetinin Kılınışı
İkindi namazının sünneti için ön hazırlıkların tamamlanmasının ardından ikindi namazının sünnetinin kılınmasına niyet edilir. İkindi namazının birinci rekatına tekbir alınarak başlanır. Sübhaneke okunur. Ardından Euzü-besmele çekilir ve Fatiha Suresini okunur. Ardından en az üç ayetten oluşan bir sure okunur. Rükuya gidilir. Ardından secdeye varılır. İki kez secde yapıldıktan sonra 2.rekatın kılınması için ayağa kalkılır. Ayağa kalkarak Kıyama durduktan sonra besmele çekilir ve Fatiha Suresini okunur. Fatihadan sonra bir sure okunur. Rüku ve secdeye gidilir. Secdeden sonra oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik duaları okunur.
Ardından 3.rekata kalkılır. 3.rekatta Sübhaneke okunur. Euzü-besmele çekilerek Fatiha Suresini okunur. Fatihadan sonra bir sure okunur. Rükuya gidilerek ardından secdeye varılır. 4.rekat için ayağa kalkılır. Besmele çekilir, Fatiha okunur ve ardından bir süre okunur. Rüku ve secdenin ardından oturulur. Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur. Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah diye sağa ve sola selam verilerek ikindi namazının sünneti tamamlanmış olur.
İkindi Namazının Farzının Kılınışı
İkindi namazının farzı 4 rekattır. İkindi namazının farzına niyet ederek namaza başlanır. Tekbir getirilir ardından Sübhaneke okunur. Sübhanekeden sonra euzü-besmele çekilerek Fatiha Suresini okunur. Fatiha’dan sonra ise en az üç ayet olarak şekilde bir sure okunur. Sure bittikten sonra rükuya gidilir. Ardından secdeye gidilir. Secdeden ayağa kalkılır. Ayağa kalkınca yeniden besleme çekilir. Besmeleden sonra Fatiha suresi okunur. Fatihanın ardından yine 3 ayetten az olmamak şartı ile Kuran-ı Kerim’den bir sure okunur. Ardından secdeye gidilir. Secdeden sonra oturarak Ettahiyyatu okunur. Ardından 3.rekat için ayağa kalkılır. Besmele çekilir. Ardından Fatiha suresi okunur. Fatiha’dan sonra ruküya gidilir. Rükudan sonra secdeye gidilir. Secdenin ardından 4.rekat kılınmak üzere ayağa kalkılır. Ayağa kalkıldıktan sonra besmele çekilir, Fatiha süresi okunur, rükuya gidilir. Rükudan sonra secdeye gidilir. Secdeden sonra oturulur ve Ettahiyyatu ve Allahumme salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okunur ve Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah diyerek önce sağa ve sonra sola selam verilerek ikindi namazını tamamlanmış olunur.
İkindi Namazının Önemi
İkindi namazının kılınması kişinin gün içinde ibadete en az vakit ayırabileceği zaman dilimidir. Özellikle ticaretle uğraşanlar için günün en yoğun dönemi olarak bu saatler ifade edilebilir. İşte en yoğun olunan bu saatlerde işlerin bırakılması ve ibadete geçilmesi zor ama sevabı da çok fazla olduğuna inanılan bir namazdır. İkindi namazının önemi ortaya kolay pek çok açıklama bulunmaktadır. Bunun yanında öne çok değer verilen sözler olan Peygamber Efendimiz’in hadislerinde de ikindi namazının önemi ve faziletleri hakkında bilgilere ulaşabiliriz. Bu hadislerden birkaçında ikindi namazının önemi şu şekilde anlatılmaktadır:
- İki serinlik namazını sabah ve ikindiyi kılan cennete girer.
- İkindi namazını terk eden kişinin amelleri boşa gider.
- İkindi namazını kaçıran kimse sanki ailesini ve malını yitirmiş kimse
- Hazreti peygamber şöyle buyurdu; hiçbiriniz güneşin doğması ve batması esnasında namaz kılmaya kalkmasın.
- İkindi namazının farzında önce dört rekat kılan kimseye Allah rahmet ihsan etsin.
- Güneş doğmadan ve batmadan önce namaz kılan kişi cehenneme gitmeyecektir.
İkindi namazı günün son namazıdır. Yani akşam hava kararmadan önce kılınan son namazdır. Bu namazın kılınması bu sebeple çok önemlidir. Hz. Peygamberimiz ikindi namazını kıldıktan sonra bu münafıkların ayırt edildiği namazdır şeklinde ifade etmiştir. Bu münafıkların namazıdır oturur oturur şeytanın iki boynuz arasına girinceye kadar güneşi bekler sonra kalkıp dört rekat gagalar. Namazda Allah’ı pek az zikreder şeklinde buyurmuşlardır. İkindi namazının zamanında kılınması gerekmektedir. Dar vakitte kılınan bu namazı kerahat vaktine yani güneşin battığı vakte getirmemek gerekmektedir.
Peygamber Efendimizin de ifade ettiği gibi ikindi namazının kılınması ve namaz sonrasında Allah’ın zikredilmesi inan insanlar ile münafıkların arasındaki farklılığı ortaya koymaktadır. İkindi vakti günün hesabının yapıldı zaman diliminde insanların evine ulaşma telaşında durup ikindi namazını kılması çok önemsenmektedir. İkindi namazının kılınması ve kişinin akşama kendini hazırlaması ile birlikte gün tamamlanmaktadır. İkindi ile akşam arasında geçen sürede dua etmek ve Allah’ı zikretmek en güzel olandır.