Öğle Namazı Kaç Rekat

Genel olarak güneşin doğuşuyla batışı arasındaki zamana gündüz denir. Dini literatürde gündüz, fecr-i sadıkla başlayarak güneşin batmasına kadar geçen süreye denir. Güneşin tam ortaya gelmesine zeval denilir. Öğle namazının vakti, güneşin tam ortadan geçmesiyle başlar. İkindi namazına kadar devam eder. Öğle namazını vaktinde kılmak için özen gösterilmelidir. Vaktinde kılınamayan öğle namazı kazaya kalır.

Öğle namazını tadili ekranına uygun bir şekilde kılmak için öncelikle rekat sayısı öğrenilmelidir. Öğle namazı kaç rekat? Öğle namazı 10 rekattır. Öğle namazının ilk önce dört rekat sünneti kılınır. Ardından 4 rekat farzı eda edilir. En son olarak 2 rekatlik son sünnet kılınarak öğle namazı tamamlanmış olur. Öğle namazını vaktinde kılamayanlar 4 rekat farzını kılarak kaza edebilir.

Öğle Namazı

Namaz, İslam’ın beş temel ibadetinden biridir. Müslümanlar, kıbleye yönelik olarak, günde beş vakit namaz kılarak, Allah’a ibadet etmeyi ve O’na yakınlaşmayı amaçlar. Namaz, Kur’an’da ve hadislerde çokça anılan, çok önemli bir ibadettir. Kişinin Allah’a ibadet ve sevgisini ifade etmesi, Allah’a yakınlık kazanması ve yaklaşımının sembolüdür.

Namazın Önemi

Namaz, Müslümanların en önemli ibadetlerinden biridir ve özel olarak Allah’a adanmıştır. Namaz, Müslümanlar tarafından her gün sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere 5 vakit olarak kılınmaktadır. Namaz kılmak için öncelikle temizlik şarttır. Kişinin eli, ayakları, kulakları ve ağzı temiz olmalıdır. Namaz kılacak kişi, namazı kılmaya hazırlandığı sırada Allah’tan bağışlanmayı dilemelidir. Aynı zamanda yönünü Kıbleye doğru çevirmek gerekir. Kıble, Kabe’nin bulunduğu Mekke’dir. Son olarak kişi, niyetini belirtip, ellerini kaldırıp “Allahü ekber” diyerek, namaza başlamalıdır. Namaz başlayan kişi sırayla Fatiha ve zammı süreleri okumalı, rükû ve secde yaparak, Allah’a hamdetmeli, duayla Rabbine yalvarmalıdır. Namaz, bu adımların tümünün yerine getirilmesiyle tamamlanır.

Namaz Vakitleri

Sabah namazı, günün ilk ve kılınması gereken en önemli namazdır. Kuran’da, Allah’a sabah namazını kılmak için öncelikli olarak emredilmiştir. Bu namaz, sabah ezanının okunmasının ardından kılınmalıdır. Sabah namazı, her Müslüman için önemli bir ibadettir ve kılınmadan önce özel bir temizlik yapılmalıdır. Sabah namazı, ikisi sünnet ikisi farz olmak üzere dört rekatlık bir namazdır. Her rekatında Fatiha süresi, ikinci rekatın ardından ise bir ayet-i kerime okunmalıdır. Son rekatta ise Tahiyyat duası okunmalıdır. Sabah namazının farzını kılan Müslüman, günümüzdeki çoğu günahlardan uzak kalmaya çalışır ve dünyevi sorumluluklarını hakkıyla yerine getirir.

Öğle namazı, Müslümanlar tarafından günde beş vakit namaz kılınması zorunlu olarak kabul edilen ikinci namazdır. Diğer adı zuhur namazıdır. Zuhur namazı, güneşin zirveye ulaşmasından hemen sonra kılınmaya başlanır. Zuhur namazı, günde en çok kılınan namazdır. Öğle namazı, 4’ü ilk sünnet, 4’ü farz 2’si son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekattir. Her rekatta Fatiha süresi okunur. Birinci rekatta üç, ikinci rekatta da üç ve üçüncü rekatta da iki ayet-i kerime okunur. Son olarak selam verilir. Öğle namazının kılınma zamanı, her yerde değişiklik göstermektedir. Öğle namazının kılınma zamanı, konumuza göre değişir. Bu vakit güneşin en yüksek noktaya ulaşmasından hemen sonra başlar. Öğle namazı, güneşin batmasından önce kılınmalıdır.

İkindi namazı, güneş battıktan sonra kılınması gereken, günün 3. namazıdır. Öğle ile akşam arası dar bir vakitte kılınır. İkindi namazı, 4’ü ilk sünnet, 4’ü farz olmak üzere 8 rekattır. İkindi namazı vaktinin başlamasıyla birlikte kılınması gerekir. İkindi namazının kılınması özellikle Cuma namazından önce kılınması önerilir. İkindi namazının kılınması, kulluk yolunda daha da ilerlemeyi sağlar. İkindi namazının kılınması ile birlikte vücut, ruh ve akıl arasındaki denge daha kuvvetli hale gelir. İkindi namazının kılınması ile birlikte kişi, kendisine daha fazla huzur ve sükûnet kazanır.

Akşam namazı, İslam’ın beş vakit namazından ikincisidir ve ikindi namazı olarak da bilinir. İslam’a göre, bu namazın vakti, güneşin batışından hemen sonra başlayıp, öğle namazının vakti olan ikinci ezanın okunmasından önce biter. Bu namaz, ikindi namazından sonra, 3’ü farz, 2’si son sünnet olmak üzere 5 rekatlık bir namazdır. Akşam namazı, kişinin gün içerisindeki tüm kötülüklerden arınmasını sağladığı için önemlidir.

Yatsı namazı, İslam topluluklarında günün son namazıdır. Yatsı namazı, günün son namazıdır ve güneş batımından sonra kılınır. Yatsı namazı, beş vakit namazın en uzunu olarak kabul edilir. Yatsı namazı, şehirden şehire ve ülkeden ülkeye göre değişen birkaç farklı rükünle kılınır. 4’ü ilk sünnet, 4’ü farz, 2’si son sünnet, 3’ü vitir olmak üzere 13 rekat vardır. Yatsı namazı, Kur’an’ın bir kısmının okunmasıyla başlar ve dua ile sona erer. Yatsı namazının kılınması, İslam topluluğu için çok önemlidir, çünkü bu namaz, günün bitimini temsil eder.

Öğle Namazının Kılınışı

Öğle namazının 4 rekat ilk sünnetinin kılınışına bakalım. Öğlen namazının ilk sünnetinin kılınması için öncelikle niyet edilir. Ardından tekbir getirilir. Sübhaneke okunduktan sonra eüzü besmele çekilerek Fatiha suresi okunur. Fatihadan sonra bir süre okunur. Rükuya gidilir. Rükudan kalınca “Semi Allahulimen Hamide-Rabbena LekelHamd” denilir ve “Allahu ekber”diyerek secdeye gidilir. Secdede 3 defa “Sübhane Rabbiyel Ala” denilir. Oturulur ve 2.kez secdeye gidilir. 1. Rekat böylece tamamlanmış olur 2. Rekat için ayağa kalkılır. Ayağa kalkılınca besmele çekilerek Fatiha okunur. Ardından bir süre okunur. Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturarak Ettahiyyatu okunur ve 3.rekata kalkılır. 3ve 4.rekat da ilk ikisi gibi kılındıktan sonra rüku ve secde yapılır. Sonra oturulur. Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur.  Namazı bitirmek için “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Öğle namazının farzı şu şekilde kılınmaktadır: İlk önce Allah rızası için öğle namazı kılmaya niyet edilir. Sonrasında ‘Allahu Ekber’ denir ve namaza durulur. Sübhaneke, eûzü besmele, Fatiha suresi, zamm-ı sure peş peşe okunur. Sonra “Allahu Ekber”denilir ve rükûya gidilir. Üç kez ‘SübhaneRabbiyel Azim’ denilir. Rükudan kalkarken ise “Semi Allahulimen Hamide-Rabbena LekelHamd” denilir. “Allahu ekber”diyerek secdeye kapanılır “Allahu ekber” diyerek tekrar doğrularak oturulur, sonra“Allahu ekber” denilerek tekrar secdeye kapanılır ve tekrar 3 kez “Sübhane Rabbiyel Ala” denilerek 1. Rekat sonlandırılır. Farzın ikinci rekatın da besmele çekilip Fatiha ve süre okunur. Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturarak Ettahiyyatu okunur ve 3.rekata kalkılır. Öğle namazının 3.rekatında besmele çekilir, Fatiha okunur ve rükuya gidilir. 4. rekatta da aynı şekilde besmele çekilerek Fatiha okunur ve oturulur. Ettehiyyatü ,Allahummesalli ve barik duaları ve Rabbena duaları okunur. Ardından ‘Es selâmu aleyküm ve rahmetullah’ diyerek sağa sola selam verilir.

Öğle namazının son iki sünneti de öğle namazının ilk sünnetinin 1.ve 2.rekatı gibi kılınmaktadır. İki rekat sonrası oturularak Ettehiyyatü ,Allahummesalli ve barik duaları ve Rabbena duaları okunur. Ardından ‘Es selâmu aleyküm ve rahmetullah’ diyerek sağa sola selam verilir. Böylece öğle namazının kılınışı tamamlanmış olmaktadır.

İslam Dininde Öğle Namazının Önemi

Öğle namazıyla ilgili birtakım hadisler bulunmaktadır. Şu şekilde hadisleri özetleyebiliriz:

Hz. Ayşe, peygamber efendimizin öğle namazının farzından önceki dört rekatı hiç terk etmediğini buyurmuştur.

Peygamber efendimiz, bir kimsenin öğle namazının farzından önce ve de farzından sonra 4’er rekat sünneti devamlı kılarsa Allahu Teala’nın onu cehenneme haram kılacağını buyurmuştur.

Peygamber efendimiz öğle namazıyla ilgili, bu vaktin gök kapılarının açıldığı bir vakit olduğunu, o saatte iyi bir ameliyle Allah’ın huzuruna çıkmak istediğini buyurmuştur.

Öğle vakti insanlar için günün yarılandığı zaman dilimidir. Bu zaman diliminde insanlar işlerine bşraz ara vererek hem dinlenirler hem de öğle namazlarını kılarlar. Namaz sonrasında ise Allah’a karşı görevini yapan bir insan olarak çalışma hayatına veya gününe devam ederler.