Sabah Namazı Kaç Rekat

Namaz, Kur’an-ı Kerim’de geçen farz ibadetlerdendir. Akıllı, mükellef ve Müslüman her bireye namaz farzdır. Günde kılınması gereken beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazı, gündelik olarak farz kılınan beş vakitten biridir. Sabah namazıyla alakalı merak edilen çeşitli konular vardır. Merak edilenlerden birisi sabah namazının vaktidir. Sabah namazının vakti tan yerinin ağarmasıyla başlar. Güneşin doğmasına kadar sabah namazı kılınır. Takvimlerde yer alan imsak ile güneş saatlerinin arası sabah namazının vaktidir. İnsanlar, uykusunu Allah için bölerek sabah namazına kalkarlar. Yapılan fedakarlıktan dolayı sabah namazı insan ruhuna çok büyük faydalar sağlar.

Merak edilen bir diğer husus sabah namazının kaç rekat olduğudur. İkinci fecrin doğmasıyla güneşin doğması arasında kılınan sabah namazı kaç rekat? Sabah namazı toplam 4 rekattır. İkisi sünnet, ikisi farzdır. Sabah namazı elde olmayan nedenlerle vaktinde kılınamazsa mutlaka kaza edilmesi gerekir. Sabah namazının kazası 2 rekat farzı kılınarak eda edilir.

Sabah Namazı

Farsça’ da “tazim için eğilmek, ibadet, kulluk etmek” anlamlarına gelen namaz İslam’ ın beş şartından birisi olarak kabul edilmektedir. Kelime anlamına bakıldığı zaman birçok ifadeyle karşılaşılmaktadır. Karşımıza çıkan anlamları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Dua etmek,
  • Övmek,
  • Ulu saymak ya da görmek,
  • Hayırlı dualarda, isteklerde bulunmak,

Namaz kelimesinin anlamına fıkıh terimi olarak bakıldığında ise “Tekbir ile başlayıp selam vererek sona eren, belli ifadelerin kullanıldığı ve bedenen hareket edilerek yapılan bir ibadet türüdür.” Şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

İslam dininin direği olarak kabul edilen namaz, günün belli vakitlerinde kılınıyor olup abdest gerektirmektedir. Müslümanların Kutsal kitabı olan Kur’ an – ı Kerim’ de geçen ifadelere bakıldığı zaman namaz, temiz bir bedenle Allah’ ı anarken teslimiyetin gerçekleştiği bir arınma, temizlenme biçimidir.

Bütün Semavi dinlerin zorunlu ibadeti olan namazın tarihçesi de çok eskiye dayanmaktadır:

Hz. Muhammed (s.a.v)’ in peygamber olmasıyla başlayan Mekke döneminin ilk yıllarında Cebrail meleğinin Hz. Muhammed (s.a.v)’ i vadi tarafındaki Akabe’ ye götürmüştür. Orada fışkıran suyu kullanarak önce Cebrail meleği sonrasında ise Hz. Muhammed (s.a.v) abdest almıştır. Sonrasında beraber iki rekât namaz kılmışlardır.

Günümüzde beş vakit kılınan namaz İslam’ ın ilk yıllarında yalnızca gün doğumundan önce ve gön batımından sonra kılınırdı. Kılınan namazlar ikişer rekât olurdu. Ayrıca Cebrail meleğinin Kâbe’ de Hz. Muhammed (s.a.v)’ e namaz vakitlerini imamlık ederek göstermesi Mi’ rac olayından sonraki gün gerçekleşmiştir.

Sabah, akşam, öğle, ikindi ve yatsı olmak üzere beş vakit olacak şeklinde kılınan namazın altı tane kısmı, rükünü vardır. Bunlar;

  • İftitah tekbiri: Namaza başlarken alınan tekbir.
  • Kıyam:Her rek’atta belli bir süre ayakta durulması.
  • Kıraat: Kur’an okumak.
  • Rükû: Eller dizlerin üzerindeyken öne doğru eğilmek.
  • Secde: Yere kapanmak, yüzü yere değdirmek ve teslimiyet.
  • Ka’de -i ahire: son oturuş.

Ruha rahatlık, huzur, mutluluk veren namazların her birinin rekâtları da farklılık göstermektedir. Sabah namazı dört rekât, öğle namazı on rekât, ikindi namazı sekiz rekât, akşam namazı beş rekât ve yatsı namazı da on üç rekâttan oluşmaktadır.

Birçok hadiste de adı geçen sabah namazının diğer namazlara göre faziletlerinin daha fazla olduğu öne sürülmektedir. Farz olan sabah namazının kılan kişi için sağlık açısından da oldukça yararlı olduğu bilinmektedir. Peki, güneş doğmadan önce başlayan ve imsak zamanı gelene kadar kılınabilen sabah namazının faziletleri nelerdir?

Güne başlarken kılınan bu namazın kılan kişi için günün beklentilerinden, nimetlerinden faydalanabilmesi için büyük bir fırsattır. Kişinin güne erken saatlerde başlayıp dua etmesi kişiye huzur, mutluluk ve hatta sıhhat vermektedir. Uykusundan feragat eden kişi Allah katında önemli bir konuma sahiptir. Kişinin uykusundan Allah için kalkması, kendini Ona teslim etmesi oldukça kıymetlidir.

Gelelim faziletlerine. Sabah namazının faziletlerinden birçok hadiste bildirilmiştir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kişinin rızkı bereketli olacaktır.
  • Kişinin duaları kabul olacaktır.
  • Kişi bela ve musibetlerden uzak kalacaktır.
  • Kişinin vücut direnci artacaktır.
  • Kişinin nefsi terbiye olacaktır.
  • Kişi güzel ahlaklı olacaktır.
  • O saate solunan hava sayesinde kişinin cildi daha pürüzsüz hale gelecektir.
  • Kişinin kâmil insan olması kolaylaşacaktır.
  • Kişinin ufku açılacaktır.

Buluğ çağına gelmiş tüm Müslümanlar için farz kabul edilen ve Kur’ an – ı Kerim ‘ de salat olarak adlandırılan namazı kılabilmek için bazı gereksinimler vardır. Bu gereksinimlerin başında da abdest almak gelmektedir. Peki, doğru abdest nasıl alınır?

Abdest, bazı organların gerekene uygun bir şekilde su veya zorunlu kalınması durumunda temiz bir toprak yardımıyla yıkamak, temizlemek veya bazı organların ıslak ya da kumlu el ile mesh etmek anlamına gelmektedir.

Hz. Muhammed (s.a.v) abdestin şart olduğunu belirtmiş, abdest alınmadan kılınacak namazların kabul olmayacağını söylemiştir. Bunun yanında nasıl abdest alınacağını da göstermiştir. Cinsiyet fark etmeksizin abdest alırken uyulması gereken sıra şu şekildedir:

  • Eller yıkanır.
  • Ağız üç kere çalkalanır.
  • Burun üç kere su ile temizlenir.
  • Yüz yıkanır.
  • Kollar dirseklere kadar yıkanır.
  • Baş mesh edilir.
  • Kulaklar yıkanır.
  • Boyun mesh edilir.
  • Ayaklar yıkanır.

Abdestin nasıl alındığını da öğrendikten sonra şimdi sırada sabah namazının kılınmasına gelecektir. Dinen, ruhen ve bedenen bu kadar önemli olan sabah namazının kılınması konusunda neler bilmeniz gerektiğine bakmalısınız. Sabah namazını kılarken nelere dikkat etmek gerekmektedir?
Sabah namazı iki rekat sünnet iki rekat farz olmak üzere toplamda dört rekâttan oluşan bir namazdır.

Sabah Namazının Sünnetinin Kılınışı

Günün ilk namazı olarak bilinen sabah namazı güneş doğmadan kılınmaktadır. Sabah namazının sünnetinin kılınışında sırasıyla şu şekilde sıralanabilir:

Sabah namazının sünnetinin 1. rekatını kılarken ilk önce kılınacak olan namaza niyet edilir. Sabah namazının sünnetinin kılınmasına niyet edildikten sonra tekbir getirilir. Tekbirden sonra sübhaneke okunur. Ardından Euzü besmele çekilir. Fatiha süresi okunur. Fatihadan sonra Kur’ anı Kerim’ den herhangi bir sure okunur. Rükû esnasında üç kere Sübhane Rabbiyel Azim denir. Rükûdan kalkarken “Semi Allahulimen Hamide / Rabbena Lekel Hamt” denilerek dik durulur. Ardından Allah’ u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdedeyken üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir ve secdeden kalkılır. Tekrardan Allah’ u Ekber diyerek secdeye gidilmektedir.

Sabah namazının sünnetin 2. rekatını kılarken ilk önce Euzü-besmele çekilir ve ardından fatiha suresi okunur. Fatiha’dan sonra Kur’an-ı Kerim’ den herhangi bir sure okunarak Allah’ u Ekber denir ve rükuya gidilir. Rükuda üç kere Sübhane Rabbiyel Azim denir. Rükudan kalkarken Semi Allahulimen Hamideh Rabbena Lekel Hamt denir. Ardından secde yapılır ve secdeye giderken Allah’u Ekber denir. Secde sırasında ise üç kere Sübhane Rabbiyel Ala denir ve secdeden kalkılır. Tekrardan Allah’ u Ekber diyerek secdeye gidilir. Secdeden sonra oturulur. Ettahiyyatu ve Allahumme Salli, Allahumme Barik, Rabbena okunur. Duaların okunmasının ardından önce sağ ve sola selam verilerek sünnet tamamlanır.

Sabah Namazının Farzının Kılınışı

Sabah namazının farzının 1.rekatı kılınırken ilk olarak niyet edilir. Niyet etmenin ardından tekbir getirilir. Sübhaneke okunduktan sonda Euzü-besmele çekilir ve Fatiha okunur. Fatihadan sonra Kur’an-ı Kerim’ den herhangi bir sure okunur. Sure okunduktan sonra rükuya gidilirken Allah’ u Ekber denir. Rükuya gidilirken üç kere Sübhane Rabbiyel Azim denilir. Rükudan kalkarken semi Allahulimen Hamide / Rabbena Lekel Hamt denir. Allah’ u Ekber denilip secdeye gidilir. Secdede üç kere Sübhane Rabbiyel Ala denilir ve secdeden kalkılır. Yeniden Allah’ u Ekber diyerek secdeye gidilir. Farzının 2. rekatı kılınırken Fatiha okunur. Fatiha’dansonrarükuya gidilir ve bu esnada Allah’ u Ekber denir. Rükuda üç kez Sübhane Rabbiyel Azim denilmektedir. Rükudan kalkerken Semi Allahulimen Hamide / Rabbena Lekel Hamtdenir. AradındanAllah’ u Ekber diyerek secdeye gidilir. Secdedeyken üç kere Sübhane Rabbiyel Aladenir. Tekrardan Allah’u Ekberdenir ve secdeye gidilir. Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur. Müslümanlığın sembollerinden biri olan ezanın nasıl okunduğu da önemli bir konudur. Çünkü ezanı etkili kılan bir etken de ezanın sesidir. Ezan musikiyle okunmaktadır. Ayrıca her ezanın makamı farklıdır örneğin sabah ezanı saba makamında okunur.